sestdiena, 2013. gada 27. aprīlis

Šujmašīna Janome Sewist 525 S (apskata autore-Kintija)


Par savu šujmašīnu stāsta Kintija no Turbosēnes bloga

Šujmašīnas  modelis un ražotājvalsts.
Janome Sewist 525 S, ražots Taivānā.





Aptuvenā cena iegādes laikā.
Ja pareizi atceros tad 250 Ls.

Iegādes vieta (šeit var minēt arī garantijas servisa ilgumu/kvalitāti utt., ja tāds ir)
Iegādāta www.sujmasinas.lv, Bruņinieku ielā 28, Rīgā uz vietas veikalā. Īsti nesanāca skatīties uz citu veikalu piedāvājumu, jo dzimšanas dienā saņēmu dāvanu karti no sava vīra tieši šajā veikalā. Tā nu bija jādodad turp un jāpiemeklē vispiemērotākā šujmašīna.
Garantijas serviss - standarta, 2 gadi. Bija vēl iespēja, ka, ja ved uz regulāru apkopi, tad garantija pagarinās līdz 5 gadiem. Varu atzīties, ka līdz šīm tā arī neesmu vedusi ne uz apkopi ne uz remontu, pagājuši jau 3 gadi kopš iegādes brīža.

Tips - proti, vai tā ir  mehāniskā,  elektromehāniskā, elektroniskā vai kompjuterizētā.
Elektromehāniskā, ja pareizi saprotu - visi režīmi pārslēdzami mehāniski, nekādas elektronikas tur nav, vienīgā ir strāvas padeve un pedālis kas nepieciešami lai vispār mašīna darbotos.

Dūrienu veidu skaits (šeit varbūt var arī minēt, kurus dūrienu veidus visbiežāk izmantojat, un vai apmierina to kvalitāte)
23 dūrienu veidi, 11 parastie, 11 dekoratīvie, pogcaurums. Tie, kas zilajā rindā ir parastie dūrieni, bet oranžajā rindā - dekoratīvie.
Visbiežāk lietoju parasto dūrienu (zilo A), zig-zag (zilo C) un kamēr nebija pieejams overloks, arī overloka dūrienu (oranžo G).
Pārējos dūrienus izmantoju ārkārtīgi reti. Pāris reižu ir nācies šūt bikses, tad staru savienojošo vīli šuvu ar oranžo A dūrienu, lai stingrāk. Tāpat piedurkņu iešūšanai lietoju dekoratīvo A dūrienu.
Zig-zag dūrienam ir tendence nedaudz ielocīt audumu pa vidu, pirms šūšanas ilgāk jāparegulē diega spriegums un dūriena platums/garums.
Kopumā, parasto/ ikdienas dūrienu kvalitāte mani apmierina. Dekoratīvajiem dūrieniem prasītos reizēk blīvāks šuvums un lielākas iespējas regulēt dūriena platumu. Un vēl, dekoratīvie dūrieni I, J, K manuprāt vispār nav vajadzīgi, tie izskatās gandrīz vienādi.







Dūriena minimālais un maksimālais platums/garums
Platums - 1-5 mm
Garums - 1-4 mm

Pogcaurumu skaits un veids/veidi
1 pogcauruma veids, 1 soļa pogcaurums. Pogcaurumam prasītos nedaudz blīvāku atpakaļgaitas dūrienu, pašlaik tas izskatās gandrīz kā smalks zig-zag dūriens. Un vēl kad tiek šūts pogcaurums, svira, kura tiek lietota, lai šūjmašīna nostiprinātu pogcauruma galu un sāktu šūt tā otru pusi, īsti nevēlas reaģēt. Pirms pogcauruma šūšanas skaidri jāatzīmē uz auduma tā garums, tā lai šujot ir skaidrs kurā vietā nepieciešams piepalīdzēt svirai noklikšķēt un pogcauruma viena puse netiktu aizšūta nezin cik tālu.




Kuģītis – horizontālā vai vertikālā novietojuma
Horizontālais kuģītis




Diega ievērējs – automātiskais vai manuālais
Manuālais diega ievērējs

Brīvā pleca platforma – ir/nav. Ja ir, vai tā ir pietiekoši šaura, lai apstrādātu, teiksim – bikšu galus, piedurkņu galus?
Brīvā pleca forma ir, līdz šīm labi tiek galā ar piedurkņu un šauru galu nošūšanu.





Spolītes turētājs -  horizontālā vai vertikālā novietojuma
Ir abu veidu spolīšu turētāji - iebūvēts horizontālais un papildus komplektācijā nāca arī vertikālais. Pēdējo vairāk izmantoju tad, kad vajag uztīt diegu uz mazās spolītes, jo tad nav jāvelk ārā sagatavoto adatas diegu, pietiek uzlikt lielo spoli uz vertikālā mietiņa un savienot diegu ar mazo spolīti.

Piederumu komplektācijā ietilpst:
  1. Pēdiņas - parastajiem dūrieniem (a), overloka dūrienam (b), rāvējzlēdža iešūšanai (c), 2 pēdiņas pogcaurumam - automātiskā (d) un parastā (e), neredzamās apakšmalas pēdiņa (f).
  2. Adatas
  3. 3 spolītes
  4. Skrūvgriezis
  5. Birstīte tīrīšanai (man labāk patīk lietot liela izmēra otu ar stingriem sariem, no kancelejas veikala)
  6. Ārdāmais nazītis
  7. Stepēšanas lineāls
  8. 2 spoles piespiedēji - lielāks un mazāks
  9. Vertikālais spoles turētājs
  10. Filca starplika spolei (tā tika ātri pazaudēta, jo ļoti maza izmēra:) )


Papildus iegādājos šādus piederumus:
  1. Spolītes, jo tās nemitīgi tiek pazaudētas vai 'slēpjas' īpašās vietās
  2. Slēptā rāvējslēdža pēdiņa
  3. 2 veidu pērlīšu piešūšanas pēdiņas, vienu mazākām pērlītēm, bet otru - lielākām



Kā tiek galā ar biezu audumu, ādas un kažokādas šūšanu
Nav bijusi pieredze ar ādu vai kažokādu. Vairāk tikuši šūti stepēti audumi, džinss, ūdens necaurlaidīgi audumi. Ar šiem tiek galā labi, reizēm var iestrēgt adata, ja spiež tikai pedāli, tad ar roku var palīdzēt pagrozot adatas sviru.

Kā tiek galā ar ļoti smalku audumu šūšanu
Ir tendence saņurcīt ļoti plānu audumu iesākot šūt. Pirms šūšanas papildus jāparegulē diega spriegums un pēdiņas spiediens uz audumu. Ja galīgi jūtu, ka nebūs šūšana, tad izmantoju vai nu caurspīdīgo papīru pa virsu vīlei, pēc nošūšanas to var maigi noplēst no vīles, vai arī ļoti plānu līmauduma kārtiņu kreisajā pusē. Iespējams arī tā ir mana vaina, jo nemēdzu izmantot smalkākas adatas, tās vienkārši neesmu iegādājusies. Pārsvarā šuju ar standarta izmēra adatām, bet kā zināms tā tomēr ir jāpielāgo audumam un diegam.

Vai šujmašīna ir “izvēlīga” diegu ziņā
Līdz šim esmu šuvusi ar standarta izmēra kokvilnas/ zīda diegiem. Nav bijušas nekādas problēmas. Šuj labi arī ar caurspīdīgo diegu (tas kas izskatās pēc manšķerauklas).
Esmu šuvusi pērlītes uz izstrādājuma ar speciālo pēdiņu un 'makšķerauklas' diegu.

Kādiem darbiem pārsvarā izmantojat šo šujmašīnu – šujot apģērbu bērniem vai pieaugušajiem, telpu interjera tekstilizstrādājumiem, mīksto rotaļlietu šūšanai, ādas izstrādājumiem utt.
Ar šo šūjmašīnu tiek šūti vieglie apģērbi, interjera tekstilizstrādājumi, kvilti, krēslu pārvalki, ūdens necaurlaidīgi izstrādājumi - mokasīni un roku sildītāji velosipēdistiem, reiz pat bija jāšuj kāda detaļa velo kurpei, kas veiksmīgi arī tika izdarīts.

Cik ilgi tā jums kalpo
3 gadi

Tad nedaudz brīvākā formā varētu pastāstīt par šujmašīnas plusiem un mīnusiem.
Pie plusiem -
  • Ciets un izturīgs šujmašīnas vāks, var pārvadāt mierīgu sirdi ar mašīnu, vai pārnēsāt ar kājām. Vāks neizraisa vēlmi bērniem bāzt pirkstus ne-tajās vietās.
  • Diega ievērējs - fantastiska lieta, jo sevišķi manai mammai, kura var pavadīt pusi dienas verot diegu adatā savai šujmašīnai. Šai - 3 sekundes un darīts.
  • 1 soļa pogcaurums - kad 'piešaujas' pie pogcauruma šūšanas īpatnībām un nenobīstas no super-garās pogcauruma pēdiņas, ļoti ietaupa laiku.
  • Man patīk speciālā atvilknīte, kur ievietot visus nepieciešamos piederumus. Tie vienmēr ir savā vietā un nenoklīst.
  • Ir zobiņu nolaišanas svira, lai stepētu audumu brīvā formā.
  • Uz pamatnes ir cm un collu lineāls - man ļoti iet pie sirds, jo reizēm mēdzu izmantot ārzemju blogus/ portālus lai iemācītos kādu specifiskāku šujamtriku. 

  • Instrukcija pieejama gan angļu, gan krievu un latviešu valodās. Nezinu kāpēc, bet biežāk izmantoju tieši angļu versiju. 
  • Uz adatu plāksnes ir daudz un dažādas norādes, gan centimetros, gan collās, lai ieturētu precīzu vīles platumu. Es pati reti kad izmantoju šīs atzīmes, bet kādam tas varētu būt noderīgi.


Pie mīnusiem -
  • Pēc katra pogcauruma pabeigšanas, jāpārslēdz dūriens uz 'Reset' un atpakaļ uz pogcauruma režīmu. Instrukcijā tas nav nekur minēts, pavadīju kādu laiciņu, kamēr sapratu.
  • Reizēm ir sajūta, ka pēdiņas spiediens uz audumu arī 0 pozīcijā tomēr ir par stipru.
  • Dekoratīvie dūrieni tik daudz nav vajadzīgi, tā vietā varētu komplektācijā pievienot kādu papildus pēdiņu (piem.slēptā rāvējslēdzēja pēdiņu)
  • Prasās kāda papildus kabata pie šujmašīnas vāka, kur varētu ievietot pedāli.


Ja būtu iespēja šo pašu modeli pirkt vēlreiz, vai to darītu? Vai ieteiktu citiem?
Jā, varu ieteikt to citiem. Vai es pati to vēlreiz iegādātos? - kā savu pirmo šujmašīnu, jā noteikti. Ja es būtu jau nopietns šuvējs, tad gan padomātu par kautko no nedaudz 'augstāka plaukta'.

1 komentārs:

  1. Lai šūtu nākošo pogcaurumu, pārslēdziet dūrienu izvēles regulētāju pret atpakaļgaitas atzīmi „RESET” un vēlreiz pret pogcauruma „ ” atzīmi. Variet šūt nākošo pogcaurumu. (26.lpp.) :)

    AtbildētDzēst